Chłodnice i zamrażarki płytowe - charakterystyka urządzeń
Urządzenia chłodnicze spełniają główną rolę nie jedynie w branży spożywczej, jednakże też w różnych działach biznesu i gospodarki. Ciągle spotykamy się z najprzeróżniejszego typu sprzętem chłodniczym. Szczególnym jego rodzajem są chłodnice i zamrażarki.
Instalacje chłodnicze, jak chłodnice lub zamrażarki płytowe są wykorzystywane nie wyłącznie w celu składowania towarów wrażliwych na temperaturę i zapewnienia im optymalnych elementów, jednak także w przewozie chłodniczym. Radiatory używane są ponadto w systemach klimatyzacyjnych, lub w samochodach.
Zamrażarki płytowe
Szczególną rolę pełnia tymczasem zamrażarki płytowe. Przypomnieć należy głównie o zaletach procesu mrożenia. Zamrażanie artykułów spożywczych stanowi jedną spośród bardziej trwałych rodzajów utrwalania i przedłużania świeżości żywności. Niewątpliwymi atutami mrożenia jest zachowanie w maksymalnym stopniu wartości odżywczych i walorów smakowych oraz zapachowych mrożonych produktów.
Zamrażarki płytowe gwarantują dobry proces mrożenia. Oferowane są wersji pionowej oraz poziomej. Zarezerwowane mogą być do produktów w całości, jak oraz rozdrobnionych oraz cieczy.
W zamrażarkach płytowych poziomych najwłaściwiej przechowywać wytwory wytrzymałe na nacisk. Głównie w tym typie zamrażarek poprawnie przechowywać rybki i mięso. W odróżnieniu od zamrażarek poziomych zamrażarki pionowe nie dopominają się zastosowania tac. Utworzone na skutek zamrożenia artykułu bloki wyciągane są spomiędzy płyt za pomocą specjalnych łap.
Znaczna szybkość zamrażania to jedna z największych przymiotów zamrażarek płytowych. Oprócz tego okazują wysoki współczynnik wydajności zamrażania w stosunku do zajmowanej powierzchni produkcyjnej.